Bli en trygg köpare

Vår ambition är att alltid ha riktigt nöjda köpare! Vi vill nämligen att du ska ha det bra i ditt nya boende samtidigt som vi gärna vill att du anlitar oss när det är dags att sälja igen.

Som mäklare är vår roll att vara opartiska gentemot köpare och säljare. Det innebär att vi ska värna lika mycket om dig som köpare som vi gör om säljaren – och det gör vi alltid.

Under ett köp kan det dyka upp massor med frågor som det kan vara skönt att bolla med någon. Då finns vi här för dig! Det finns ingen fråga som är för liten att ställa – det viktiga är att du känner dig helt trygg när du slutligen sätter din underskrift på köpekontraktet.

Bra att veta inför ett köp

Här har vi sammanställt en del viktiga saker som kan vara bra att veta när du ska köpa fastighet eller bostadsrätt. Vill du veta ännu mer rekommenderar vi att du går in på Mäklarsamfundets och Fastighetsmäklarinpektionens hemsidor: www.maklarsamfundet.se/kopa-sälja samt www.fmi.se

Undersökningsplikt

Som köpare har du en omfattande undersökningsplikt. Det innebär att du i efterhand inte kan komma och klaga på något som du borde ha kunnat upptäcka. Därför ska du verkligen undersöka det du ska köpa! När det gäller bostadsrätter handlar det om att undersöka det som finns inne i lägenheten, själva byggnaden ansvarar föreningen för. Denna undersökning klarar du själv om du är noggrann. När det gäller fastigheter är det däremot bra att också anlita en besiktningsman. I båda fallen gäller att du även noga ska läsa igenom objektbeskrivningen samt tillhörande dokument.

Det är säljaren som ansvarar för den information som ges. Men vi som mäklare är rätt tuffa mot säljaren och gör vad vi kan för att ingen information förtigs eller förskönas. Om vi misstänker att något inte stämmer kontroller vi självklart upp detta. Vårt mål är att all fakta ska vara korrekt så att du som köpare kan känna dig helt trygg.

Säljaren är skyldig att informera om fel och brister i fastigheten. Samtidigt kan säljaren inte göras ansvarig för fel och brister som man kan förvänta sig med hänsyn till fastighetens ålder, skick och pris. Inte heller kan säljaren göras ansvarig för fel och brister som du borde ha kunnat upptäcka vid din undersökning. Däremot är säljaren ansvarig för sina utfästelser om fastigheten.

Lånelöfte

Tänk på att kontakta din bank i god tid för att ordna ett lånelöfte, ett löfte om att banken kommer att bevilja dig lån. Lånelöftet måste vara klart innan du skriver under kontraktet. Betalar du kontant behövs inget lånelöfte, men vi kommer att ta kontakt med din bank för att säkerställa att pengarna finns. Kontantbetalningar måste ske via bank.

Lagfartskostnad

När du köper fastighet, gäller inte bostadsrätt, tillkommer en kostnad för lagfart (stämpelskatt). Den är 1,5% av köpeskillingen och betalas av dig som köpare. Om du t.ex. köper en fastighet för 2 miljoner kr innebär det en kostnad på 30 000 kr. Dessutom tillkommer en expeditionsavgift på 825 kr.

Pantbrev och inteckningar

För att bevilja lån till köp av en fastighet vill banken ha en säkerhet, en pant. Du kan använda befintliga pantbrev utan kostnad. Behöver du låna mer än vad pantbreven täcker, eller finns inga pantbrev, får du göra ytterligare inteckningar. Dessa inteckningar kostar 2% av lånebeloppet. Säg att du behöver låna 1 miljon kr utöver befintliga pantbrev så innebär det en kostnad på 20 000 kr. Det är inskrivningsmyndigheten som tar ut denna kostnad, inte banken.

När det gäller köp av bostadsrätt brukar föreningen ta ut en fast pansättningsavgift på ungefär 500 kr (det kan variera lite). Den ska ses som en administrativ avgift för att hantera kontakterna med banken där du tar dina lån.

Årsredovisning och stadgar

Innan du köper bostadsrätt är det viktigt att ta del av föreningens årsredovisning för att se hur ekonomin ser ut. Har du svårt att bedöma ekonomin så ring oss gärna. Läs även föreningens stadgar, även om de sällan innehåller några konstigheter.

Frågor?

Tveka inte att kontakta oss om du tycker att något är oklart eller om du har andra frågor inför ditt köp! Klicka här för att kontakta oss

Kontakta Fjällviddens

GDPR