Drömboende högst upp attraktiva i Fjällnäs.

Högt upp på fjällsluttningen, 900 meter över havet och med kalfjället som granne, ligger detta härliga hus med ett av de bästa lägena i området. Från huset och den stora altanen har man en hänförande utsikt över sjön Malmagen, Rutfjället och den ståtliga Storvigeln inne på norska sidan – vackert så det förslår - året om dessutom! Sett med nationella ögon är läget unikt eftersom utbudet av så här fjällnära tomter är väldigt begränsat i såväl Härjedalen som resten av Sveriges fjällkedja.

Huset är snudd på helt nytt så här kan man börja njuta direkt i stället för att börja renovera. På välplanerade 94 m² finns kombinerat kök och allrum, 3 sovrum, badrum med dusch, tvättmaskin och bastu. Blir man sugen på ett bad finns ett vedeldat badkar på den stora altanen. Skidförråd och skoterförråd finns givetvis. OCH, skotern finns redan på plats och medföljer köpet. Om längtan att fatta en hammare ändå kommer så småningom finns outnyttjad byggrätt på ca 30 m² i bostadshuset, 40 m² i en uthusbyggnad samt 30 m² i ett Attefallshus.

Annars finns mycket annat att göra - förutom att njuta av lugnet, tystnaden och utsikten: Nordic Ski-skidspåren, 30 mil preparerade skidspår, passerar alldeles i närheten och till skidbackarna i Tänndalens Alpinområde är det endast 5 km. Anslutningsled till 60 mil skoterleder finns också liksom fina fiskevatten, obegränsat med vandringsleder, 45 mil MTB-cykelleder och helt säkert både hjortron och kantareller.

Huset ligger högst upp i "Hallners område" där man på 1960-talet började bygga fritidshus. Idag förvaltas området inom ramen för Malmagens Nya Samfällighetsförening där närmare 160 fastigheter ingår.

Det här är ett äkta fjällboende med bilväg till huset sommar och höst. När snön lagt sig parkerar man bilen på vinterparkeringen nere vid riksvägen och använder sedan sin skoter, som ingår i köpet. Att gå i skoterspåren upp till huset tar ca 20 minuter.

SKANDINAVIENS BÄSTA SKIDORT 2019 – OCH 2018
Tänndalen, där Fjällnäs ingår, är Skandinaviens bästa skidort för andra året i rad enligt en ny undersökning från analysföretaget Nordic Bench. Ett stort antal skandinaver, 4 500 st, har i en helt oberoende undersökning fått ange hur villiga de är att rekommendera en fjälldestination och för andra året i rad är det Tänndalen som är nummer ett. Hela 87% av de som varit där det senaste året ger betyget 9 eller 10 på en 10-gradig skala. Det besökarna framhåller mest är att man trivs med boendet, att området erbjuder riktigt bra längdskidåkning och fina skidbackar.

SVERIGES BÄSTA SKIDORT 2019
Funäsfjällen, där Fjällnäs ingår, har utsetts till Sveriges bästa skidort av www.freeride.se.
Freeride startades 1998 och är i dag, med sina 250 000 unika besökare varje månad under säsong, Sveriges i särklass största skidsajt.

Planlösning

Antal rum 4 varav 3 sovrum
Boarea 94 m². Areauppgifter enligt säljaren/husritning

Det här är ett modernt och samtidigt väldigt ombonat hus. Här samsas målade väggar i varma kulörer med ekgolv om inget annat anges. Tack vare vattenburen golvvärme har man ett behagligt inomhusklimat och slipper dessutom radiatorer helt och hållet. Planlösningen är väl genomtänkt med master bedroom i ena änden och två mindre sovrum i den andra. Däremellan finns rejäla sällskapsytor. Husets säljs utan inventarier förutom sängarna som ingår, om man vill.

ENTRE: Rymlig entré med torkskåp och stiligt klinkergolv.

ALLRUM/KÖK: Wow! Det är känslan man får när man kommer in i detta rum där man mer eller mindre "går rakt ut" i fjällen och sjön. Stora fönsterpartier bidrar förstås till detta liksom taket med sina 3, 7 m vid nock. Här finns gott om plats för både matsalsbord och soffgrupp och fåtöljer lite här och där.

ALTAN. Nästan onödigt vackert! Så kan man sammanfatta utsikten från den stora altanen om ca 40 m². En del, ca 15 m², ligger under tak vilket är praktiskt när duggregnet kommer och när solen steker. Resten av altanen har himlen som tak och ett härligt vedeldat badkar.

SOVRUM 1 OCH 2: Likadana, men spegelvända, är dessa rum som just nu bebos av en person vardera. Byter man befintliga bäddar till bredare eller våningssängar så har man vips ett par sängplatser till.

SOVRUM 3: Husets största sovrum är som gjort för en dubbelsäng. Även här kan man dock få in fler bäddar både bredden och höjden.

BADRUM/BASTU/TVÄTT: Fräscht badrum med helkaklade väggar i vitt och granitgrått klinkergolv. Bastu för 4 - 6 personer, dusch bakom vikbar glasvägg, tvättmaskin, WC och handfat med förvaring inunder.

FÖRRÅD: Invid entrédörren finns ett praktiskt förråd om dryg 2 m² - perfekt för skidor mm.

Byggnad

Typ av byggnad 1 plan
Boarea 94 m²
Biarea 2 m²
Byggnadsår 2018
Vatten & avlopp Kommunalt vatten, kommunalt avlopp.
Stomme Trä
Fasad Trä
Fönster 3-glasfönster
Bjälklag Trä
Tak Betongpannor
Grundläggning Platta på mark
Uppvärmning Frånluftsvärmepump, vattenburen golvvärme.
Ventilation Via frånluftsvärmepump med värmeåtervinning
TV Fiber
Bredband Fiber

Övriga byggnader Friggebod/skoterförråd om ca 15 m².

Rum

Entré

Rymlig entré med torkskåp och stiligt klinkergolv.

Allrum/kök

Wow! Det är känslan man får när man kommer in i detta rum där man mer eller mindre "går rakt ut" i fjällen och sjön. Stora fönsterpartier bidrar förstås till detta liksom taket med sina 3, 7 m vid nock. Här finns gott om plats för både matsalsbord och soffgrupp och fåtöljer lite här och där.

Själva köket har bra förvaring bakom vita skåpluckor, arbetsbänkar i svart komposit och ett lite sydländskt kakel i grått/vitt däremellan. Maskinparken består av kyl/frys, spishäll, ugn, riktig fläkt samt diskmaskin. Från diskhon har man, förstås, en strålande utsikt liksom från det lilla frukostbordet, om man nu vill ha ett sådant.

Altan

Nästan onödigt vackert! Så kan man sammanfatta utsikten från den stora altanen om ca 40 m². En del, ca 15 m², ligger under tak vilket är praktiskt när duggregnet kommer och när solen steker. Resten av altanen har himlen som tak och ett härligt vedeldat badkar.

Sovrum 1 och 2

Likadana, men spegelvända, är dessa rum som just nu bebos av en person vardera. Byter man befintliga bäddar till bredare eller våningssängar så har man vips ett par sängplatser till.

Sovrum 3

Husets största sovrum är som gjort för en dubbelsäng. Även här kan man dock få in fler bäddar både bredden och höjden.

Badrum/bastu/tvätt

Fräscht badrum med helkaklade väggar i vitt och granitgrått klinkergolv. Bastu för 4 - 6 personer, dusch bakom vikbar glasvägg, tvättmaskin, WC och handfat med förvaring inunder.

Förråd

Invid entrédörren finns ett praktiskt förråd om dryg 2 m² - perfekt för skidor mm.

Energideklaration

Utförd Behövs ej

Ekonomi

Pris 7 500 000 kr
Taxeringsvärde 1 796 000 kr (fastställt avseende år 2019)
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd
Byggnadsvärde 1 166 000 kr
Värdeår 2018
Summa inteckningar 2 000 000 kr
Driftkostnad 23 696 kr/år och fördelas enligt följande:
 • Uppvärmning: 14 000 kr
 • Vatten/avlopp: 5 896 kr
 • Väg/Samfällighetsavgift: 3 800 kr

I "Uppvärmning" ingår även hushållsel och elabonnemanget för 16A. Årlig förbrukning är 7 200 kWh. 2 800 kr av samfällighetsavgiften avser renhållning samt underhåll av vägar, parkeringar och grönområden samt plogning av vinterparkeringarna (GA:3). 1 000 kr av samfällighetsavgiften avser drift av VA-nätet. Denna avgift kommer troligtvis att försvinna inom något år (GA:6). Kostnaden för försäkring tillkommer. Huset har använts för fritidsboende och annan användning kan komma att ändra driftskostnaderna.


Taxeringsvärde:

 • Småhusbyggnad: 1 166 000 kr
 • Småhusmark: 630 000 kr
 • Tomt, uteplats

  Tomtarea 1 801 m²
  Tomttyp Naturtomt
  Övrigt Tomtarea 1 801 m² (friköpt). Naturtomt med typisk fjällkaraktär.
  Uteplats Altan om ca 40 m² i syd-väst.
  Parkering P-plats för 2-3 bilar på grusad infart/gårdsplats.

  Närområde

  Fjällnäs har en lång tradition av såväl vinter- som sommarturism. Här finns ett stort utbud av utomhusaktiviteter:

  I Tänndalens Alpinområde, 5 km från huset, finns fyra stora dalstationer i ett enda liftsystem med totalt 52 nedfarter och 16 liftar. Lägg till övriga liftsystem i Funäsfjällen så har ni inom 4 mil ca 135 nedfarter och 40 liftar (allt på samma skidpass).

  Längdåkarna har 30 mil preparerade skidspår att välja på; Nordic-Ski-spåren går ca 100 m från tomten. Här tar man spåret rakt upp på fjället och vidare mot Tänndalen, Hamrafjället, Skarvarna och kanske hela vägen till Funäsdalen. Skidbussen (gratis för alla med spårkort) går mellan dalgångarna. En riktigt fin tur är att ta bussen till Bruksvallarna eller Ramundberget och sedan åka mot solen ända hem. Snöskoteråkarna har tillgång till 60 mil leder och även ett par friåkningsområden. Skotern tar man direkt från huset.

  Sommartid finns enorma vandringsmöjligheter för både den vana och ovana vandraren. Området erbjuder även härliga cykelleder, totalt 45 mil, liksom fina fiskevatten och både en 18-håls och en 9-håls golfbana. Annars kan en roddtur på Malmagen vara en fin kvällsaktivitet. Gott om hjortron och kantareller finns också … mer än så sägs inte här, men södersluttningar i björkskog med en och annan barrväxt är ett bra tips.

  Till Fjällnäs Högfjällshotell, Sveriges första och därmed äldsta fjällhotell, går man på dryga 20 minuter. Förutom fräscha rum och riktigt god mat finns här även ett exklusivt spa med tillgång till välgörande behandlingar och ett varmt utomhusbad – väldigt skönt att krypa ned i efter en skidtur eller så.

  Vid Hamra Ski-lodge finns skiduthyrning, sportaffär och after-ski. När hungern kommer finns flera restauranger att välja på; Ski Lodge Kök & Bar, Hamra Öl & Pizzabar samt Buskvallen Inn aningen längre bort men är väl värt ett besök. Gemensamt för alla restauranger är den höga kvaliteten, närproducerade råvaror och inspirationen från fjällets smaktradition. NYTT FÖR I ÅR är den stora välsorterade livsmedelsbutiken som ersätter den lilla närbutiken.

  I Funäsdalen, ca 2,5 mil österut, finns all tänkbar service: hälsocentral, apotek, tandläkare, förskola och grundskola, livsmedelsbutiker, sport- och klädbutiker, inredningsbutiker och byggvaruhandel, restauranger, bensinstationer, systembolag mm.

  Servitut, planbestämmelser m.m.

  Planbestämmelser Detaljplan
  Gemensamhetsanläggningar Härjedalen Malmagen GA:3 ändamål: Vägar, grönområden, parkeringar.
  Härjedalen Malmagen GA:6 ändamål: Vattenförsörjning, avloppsanläggning

  Övrigt, vägbeskrivning

  Vägbeskrivning

  Från Funäsdalen: Kör riksväg 84 totalt 23 km västerut till Fjällnäs. Passera Fjällnäs Högfjällshotell. Kör ca 300 m och ta höger på Östra Backen. Parkera på den stora parkeringen, dock inte på p-plats med motorvärmarstolpe.

  Bilder

  Ett äkta fjällboende 900 m ö.h.
  Ett äkta fjällboende 900 m ö.h.
  Modernt och trivsamt.
  Modernt och trivsamt.
  Enastående utsikt från altanen.
  Enastående utsikt från altanen.
  Vackert så det förslår.
  Vackert så det förslår.
  Högst upp i Hallners område i attraktiva Fjällnäs.
  Högst upp i Hallners område i attraktiva Fjällnäs.
  Både fjäll- och sjöutsikt.
  Både fjäll- och sjöutsikt.
  Huset ligger fint på
  Huset ligger fint på "front row".
  Stor altan i syd-väst.
  Stor altan i syd-väst.
  Skoterförråd och björkdunge ingår.
  Skoterförråd och björkdunge ingår.
  Entrésidan och ...
  Entrésidan och ...
  ... altansidan.
  ... altansidan.
  Sommarvy från altandörren och från ...
  Sommarvy från altandörren och från ...
  ... matbordet.
  ... matbordet.
  14 mars 2021.
  14 mars 2021.
  Altanen har delvis tak - bra mot både regn och stark sol.
  Altanen har delvis tak - bra mot både regn och stark sol.
  Omgivet av fjällbjörkar.
  Omgivet av fjällbjörkar.
  Vacker utsikt från det vedeldade badkaret.
  Vacker utsikt från det vedeldade badkaret.
  Altanvy i september.
  Altanvy i september.
  Vi går in! Fin utsikt även en halvmulen höstdag.
  Vi går in! Fin utsikt även en halvmulen höstdag.
  Vacker omgivning kräva stora fönsterpartier
  Vacker omgivning kräva stora fönsterpartier
  Högt i tak.
  Högt i tak.
  Rymligt och välutrustat kök.
  Rymligt och välutrustat kök.
  Diskbänksvy.
  Diskbänksvy.
  För det stora sällskapet.
  För det stora sällskapet.
  Sovrum 1.
  Sovrum 1.
  Sovrum 2.
  Sovrum 2.
  Via allrum och hall till ...
  Via allrum och hall till ...
  ... sovrum 3.
  ... sovrum 3.
  Stiligt golv.
  Stiligt golv.
  Fräscht badrum med dusch, tvätt och ...
  Fräscht badrum med dusch, tvätt och ...
  ... bastu.
  ... bastu.
  Höst i fjällen.
  Höst i fjällen.
  Välpreparerade spår ett par 100 m bort.
  Välpreparerade spår ett par 100 m bort.
  Dubbelspårat upp mot kalfjället.
  Dubbelspårat upp mot kalfjället.
  Huset nås vintertid med skoter.
  Huset nås vintertid med skoter.
  Gå, skida eller ta skoter till Fjällnäs Högfjällshotell ...
  Gå, skida eller ta skoter till Fjällnäs Högfjällshotell ...
  ... som har ett exklusivt spa med varmt bad.
  ... som har ett exklusivt spa med varmt bad.
  Ca 5 km till backarna. Fjällnäs i bakgrunden.
  Ca 5 km till backarna. Fjällnäs i bakgrunden.
  Storvigeln med Rutfjället i förgrunden.
  Storvigeln med Rutfjället i förgrunden.
  Välkommen till snösäkra Fjällnäs!
  Välkommen till snösäkra Fjällnäs!
  Bo exakt 900 meter över havet.
  Bo exakt 900 meter över havet.
  Förrättningskarta.
  Förrättningskarta.
  Under
  Under "Dokument" finns en skarpare version.

  Karta